Om Anna Charlotta

Att känna att jag är en del av en större gemenskap har alltid varit viktigt för mig. Det var utifrån gemenskapstanken mitt politiska engagemang startade som tonåring och en självklarhet för mig att vi skulle gå med i det som idag är Europeiska Unionen; varför skulle vi stå utanför något som vi redan geografiskt är en del av? Som 15-åring skrev jag en uppsats i skolan om Nato med rubriken ”Bla bla is better than bang bang”.

Dessutom såg jag det ofta som ett värde i sig självt att inte göra det som alltid förväntades av mig. Att bryta fördomar. Det gör jag fortfarande. Som tonåring i politiskt röda Blekinge blev jag medlem i moderaterna. Som moderat var jag aktiv i flyktingfrågor, frågor om feminism och reste runt i Afrika. Trots extrakilon på kroppen utbildade jag mig till aerobics instruktör.

Som efterfrågad kommunikationskonsult efter många år i politiken flyttade jag från Sverige till Sydafrika. Och här står jag nu, med en fot i varje land. Med kunder och uppdrag i Sverige och utomlands. Det bästa av två världar om du frågar mig.

Med en övertygelse om att samtal och enighet är bra är det något märkligt att jag vigde så många år åt politiken, bland annat som politiskt sakkunnig och pressekreterare åt Carl Bildt och Anders Borg. Detta eftersom en grundkomponent i politik bygger på konflikt; att visa att motståndarens verklighetsbeskrivning är – om inte helt fel – så i alla fall omöjlig att göra någonting åt med motståndarens förslag till reformer. Men åren i politiken lärde mig mycket; om världen, kommunikation, konflikter, krisarbete, samt vikten av noggrannhet i underlag och i kontakten med media. Och så var det det där med mitt sökande efter spänning och snabbhet i livet. Det fick jag genom politiken.

Det finns en befrielse i att utmana det förväntade. Det gör jag alltså gärna privat, men även professionellt hos kunder som jag arbetar med. När de säger ”vi vill gärna göra det här projektet”eller ”vi gjorde så här förra året”, så brukar jag fråga ”varför?”. Alltid med ett leende. Och så tar vi det därifrån, tillsammans.

Som frilansskribent, genom åren återkommande på Svenska Dagbladets ledarsida och författare till boken “Sydafrika: På andra sidan regnbågen”, har min ambition varit – och är fortfarande – att gestalta kontraster levande och tankeväckande. Jag låter gärna människor, känslor och fakta mötas, med målet att sprida mer ljus till, eller skapa mer klarhet över, komplexa situationer. Med bra kommunikation klarar man olika situationer och gemenskaper i livet bättre. Det är en framgångsfaktor för de flesta, såväl privat som professionellt.

“Öppenhet och ödmjukhet är viktigt för ett bra samarbete...”

"If you don’t know where to go, you’ll end up somewhere else”

Både mål och vägen dit kan förändras. Ingenting är statiskt. Men att göra medvetna förändringar för att anpassa mål eller väg är alltid bättre än att en dag bli överrumplad över var man står och inse att man inte riktigt vetat åt vilket håll man var på väg.